piątek, 24 lipca 2015

Filet z kurczaka w panierce z parmezanu z sałatką Caprese na ciepło

Zapiekany filet z piersi kurczaka - chrupiący, o wyrazistej serowo - maślanej nucie. Do tego sałatka Caprese na ciepło, gdzie smak dojrzałych w słońcu, pieczonych pomidorów uzupełnia ciągnąca się w nieskończoność mozzarella i świeże listki bazylii. Smaki lata zaklęte w jednym, jakże niewyszukanym daniu. Kto spróbuje? :)

Zapiekany filet z piersi kurczaka - chrupiący, o wyrazistej serowo - maślanej nucie. Do tego sałatka Caprese na ciepło, gdzie smak dojrzałych w słońcu, pieczonych pomidorów uzupełnia ciągnąca się w nieskończoność mozzarella i świeże listki bazylii. Smaki lata zaklęte w jednym, jakże niewyszukanym daniu. Kto spróbuje? :)





































Składniki 
Kurczak:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
50g masła
2 łyżki oliwy
40g startego parmezanu
1/2 szkl. bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
słodka papryka, sól, pieprz

Sałatka: 
250g sera mozzarella
2 duże pomidory
kilka listków bazylii
sól, pieprz 
ulubiona sałata lub mieszanka sałat

Umyte i osuszone mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy odrobiną soli (uwaga! parmezan jest dość słony), pieprzem i papryką. Dodajemy sok z cytryny oraz czosnek i odstawiamy do lodówki na 3 godz. 
Roztapiamy masło, studzimy i mieszamy z oliwą. W drugiej miseczce łączymy parmezan z bułką tartą. Kawałki kurczaka maczamy w maśle i obtaczamy w panierce. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w temp. 200◦.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Kroimy w plastry pomidory i ser, a następnie układamy je naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika po 10 min. od momentu włożenia kurczaka. Zapiekamy aż pomidory staną się miękkie, a ser się rozpuści. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Sałatkę Caprese i kurczaka serwujemy na ulubionej sałacie (mixie sałat) skropionej oliwą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz