czwartek, 30 czerwca 2016

Prosta zapiekanka ziemniaczana z chorizo i serem

Takie trochę hiszpańskie klimaty. Ziemniaki, chorizo, cebula... Do kompletu brakuje tylko sera Manchego, ale bez tego akurat można się obejść. Wystarczy swojski żółty ;) To naprawdę prosta i dość szybka zapiekanka, która w dodatku nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Co więcej (sprawdzone;)), podbije żołądek, a może i nawet serce każdego faceta ;) 

Takie trochę hiszpańskie klimaty. Ziemniaki, chorizo, cebula... Do kompletu brakuje tylko sera Manchego, ale bez niego akurat można się obejść. Wystarczy swojski żółty ;) To naprawdę proste i dość szybkie danie, które naprawdę nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. W dodatku (sprawdzone), podbije żołądek, a może i nawet serce każdego faceta ;)





































Składniki
dla 4 osób:
1,5 kg mączystych ziemniaków
200g chorizo
2 cebule
2 ząbki czosnku
120g żółtego sera
400g jogurtu naturalnego lub śmietany, np. 18%
4 jajka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy plasterki chorizo, a następnie podlewamy oliwą i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. 
W misce mieszamy jogurt z jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. W nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy 1/3 ziemniaków, na nich umieszczamy połowę porcji chorizo z cebulką. Nakładamy kolejną partię ziemniaczanych talarków i resztę chorizo z cebulką. Całość przykrywamy ostatnią porcją ziemniaków, zalewamy jogurtem z jajkami i posypujemy startym serem. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 min. by masa jogurtowo - jajeczna równomiernie spłynęła. Pieczemy ok. godziny w temp. 200°, do zrumienienia. Zapiekanka najlepiej smakuje z sosem pomidorowym. Wersja dla minimalistów - z ketchupem :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz