piątek, 3 czerwca 2016

Sernik na spodzie brownies z musem czekoladowym

To będzie świetne ciasto na weekend! Pogoda rozpieszcza, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by zafundować sobie dodatkową porcję przyjemności ;) A ten sernik idealnie się do tego nadaje. Spód brownies - mięsisty, rozpływający się w ustach i mocno czekoladowy. Pośrodku wilgotna, choć dość lekka masa serowa, którą przykrywa warstwa delikatnego czekoladowego musu. Dla fanów czekolady i nie tylko :) Gwarantuję - pycha!

To będzie świetne ciasto na weekend! Co prawda pogoda rozpieszcza, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by zafundować sobie dodatkową porcję przyjemności ;) A ten sernik idealnie się do tego nadaje. Spód brownies - mięsisty, rozpływający się w ustach i mocno czekoladowy. Pośrodku wilgotna, choć dość lekka masa serowa, którą przykrywa warstwa delikatnego czekoladowego musu. Dla fanów czekolady i nie tylko :) Gwarantuję - pycha!




































Składniki

Spód brownies: 
120g masła
120g mąki
130g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:*
750g twarogu sernikowego
2 łyżki budyniu waniliowego
375g słodzonego mleka skondensowanego
2 białka (żółtka zostawić)

Ponadto:
200g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru 
* składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową

Mus czekoladowy:
65g mlecznej czekolady
65g gorzkiej czekolady 
50g + 50g cukru pudru
100ml śmietany kremówki
3 żółtka
2 białka
1/2 łyżki gorzkiego kakao
50g masła


Spód brownies: 
Masło oraz połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu do otrzymania czekoladowego sosu. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W międzyczasie ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, powoli wlewamy sos czekoladowy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na wyścieloną pergaminem blaszkę (samo dno). Pieczemy w temp. 180° przez 25-30 min. Nie martwcie się, jeżeli brownie wyrośnie nierównomiernie - spód osiądzie po upieczeniu razem z masą serową.

Masa serowa: 
Podczas gdy spód brownies się piecze, przygotowujemy masę serową. W misce umieszczamy ser, budyń, dodajemy mleko skondensowane i białka. Krótko miksujemy na gładką masę, a następnie wylewamy na upieczony spód brownie. Zmniejszamy temp. do 175° i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 30 min. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, wylewamy równą warstwą na wierzch sernika. Ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem na 10 min. Po całkowitym wystygnięciu, nakładamy mus czekoladowy.

Mus czekoladowy:
Do miski wsypujemy 50 g cukru, dodajemy 3 żółtka oraz śmietankę i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (wrzątek nie może dotykać dna naczynia). Mieszając czekamy aż składniki się połączą, w międzyczasie wsypujemy przesiane kakao. Zdejmujemy miskę z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Energicznie mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka. Nie przerywając ubijania, pod koniec, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy pianę jeszcze przez chwilę by była sztywna i błyszcząca. Do białek dodajemy masę czekoladową i bardzo delikatnie mieszamy. Gotowy mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy przez min. 3 godz., a najlepiej przez całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz