czwartek, 23 czerwca 2016

Tarta z nadzieniem serowo - ziołowym i pomidorkami czereśniowymi

Czasami lubię na obiad zrobić tartę. Po pierwsze, dość łatwo ją przygotować, a po drugie, świadomość jedzenia czegoś innego niż oklepany kotlet, szczególnie w środku tygodnia, czyni posiłek o wiele przyjemniejszym :) Ta tarta oprócz standardowego kruchego spodu ma wyjątkowo delikatne i pięknie mieniące się zielenią ziół serowe nadzienie, którego smak idealnie podkreślają słodko - kwaśne pomidorki. A do tego jaka prezencja! Sprawdzi się na ciepło i na zimno. Zapraszam :)

Czasami lubię na obiad zrobić tartę. Po pierwsze, dość łatwo ją przygotować, a po drugie, świadomość jedzenia czegoś innego niż oklepany kotlet, szczególnie w środku tygodnia, czyni posiłek o wiele przyjemniejszym :) Ta tarta oprócz standardowego kruchego spodu ma wyjątkowo delikatne i pięknie mieniące się zielenią ziół nadzienie, którego smak idealnie podkreślają słodko - kwaśne pomidorki. A do tego jaka prezencja! Sprawdzi się na ciepło i na zimno. Zapraszam

























Składniki
Kruche ciasto:
330g mąki
175g  masła
1 jajko*
4-5 łyżeczek zimnej wody
szczypta soli
*Masło i jajko powinny być wcześniej schłodzone w lodówce

Nadzienie:
160g serka śmietankowego typu Philadelphia
400ml śmietany kremówki
5 jajek
1 łyżka tartego parmezanu lub sera Grana Padano
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
po dużej garści posiekanych świeżych ziół: bazylii i oregano (można zastąpić po 1,5 łyżki suszonych)
duża gałązka pomidorków koktajlowych (np. czereśniowych lub truskawkowych)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Ciasto: 
Mąkę wsypujemy do miski, wkrawamy masło. Delikatnie lecz dość szybko, palcami wcieramy tłuszcz w mąkę (nie ugniatamy), aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Skrapiamy wodą, dodajemy sól i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. 
Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy do tarty (dno+brzegi). Odklejamy wierzchnią część folii, owijamy ciasto na wałku i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tarty. Zdejmujemy resztę folii i nakłuwamy widelcem. Na surowy spód kładziemy arkusz pergaminu, na który wysypujemy suchą fasolę by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 min. Zdejmujemy fasolę i obniżamy temp. do 180°.

Nadzienie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę rozrabiamy śmietaną, dodajemy przestudzoną cebulkę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan i przyprawy. Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy gałązkę pomidorków. Pieczemy 20 min., a następnie ponownie zwiększamy temp. do 200° i zapiekamy jeszcze przez ok. pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz