poniedziałek, 20 marca 2017

Kanapka pulled pork z sałatką coleslaw i sosem Lafayette

Dziś będzie zacnie ;) Pulled pork to moje ulubione pieczone mięso. Aromatyczne, mocno doprawione, soczyste i tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach... Jeżeli jeszcze nie próbowaliście go robić, najwyższy czas nadrobić zaległości! Przepis znajdziecie TUTAJ
Co jednak zrobić z nadwyżką pozostałą po pysznym obiedzie? Odpowiedź może być tylko jedna. Kanapkę! I to taką, której nie powstydziłaby się znana burgerownia. Chrupiąca, ciepła bułka, kawałki szarpanej wieprzowiny, do tego sałatka coleslaw i sos Lafayette. Niebo w gębie! :)
Do szczęścia naprawdę nie trzeba nic więcej :) Bardzo polecam :)

Co zrobić z nadwyżką pulled porka pozostałą po pysznym obiedzie? Odpowiedź może być tylko jedna. Kanapkę! I to taką, której nie powstydziłaby się znana burgerownia. Chrupiąca, ciepła bułka, kawałki szarpanej wieprzowiny, sałatka coleslaw i sos lafayette. Niebo w gębie! :)  Do szczęścia naprawdę nie trzeba nic więcej :) Bardzo polecam!

























Składniki
na 4 kanapki:
4 pszenne bułki (najlepiej hamburgerowe)
resztki pulled pork lub innej pieczeni
ulubiona sałata, np. lodowa, rukola
plastry pomidora
plastry świeżego ogórka
ok. 4 łyżki majonezu

Sałatka coleslaw:
1/2 małej główki białej kapusty
1 mała cebula
1/2 średniej marchewki
2 łyżki majonezu
2 łyżki mleka
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, cukier

Sos Lafayette:
1 średnia cebula
4 cienkie plastry cytryny 
1/2 szkl. zimnej wody
1/4szkl. octu winnego
1/2 szkl. ketchupu
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki masła
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz


Sałatka coleslaw:
Kapustę drobno szatkujemy. Solimy, dokładnie mieszamy i ugniatamy rękoma. Odstawiamy na ok. pół godziny, aż zmięknie. Gdy kapusta puści sok, dodajemy startą na tarce marchewkę, drobno posiekaną cebulę, majonez oraz mleko. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Sos Lafayette:
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i plastry cytryny. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy sos przez ok. 20 min. 

Pulled pork lub kawałki pieczeni podgrzewamy w sosie. W międzyczasie, na drugiej patelni lub w opiekaczu podgrzewamy przekrojone na pół bułki. 
Bułki smarujemy od wewnętrznej strony majonezem. Na spodnich częściach kładziemy sałatę i porcję mięsa z sosem. Nakładamy sałatkę coleslaw, plastry ogórka i pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy. Natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz