wtorek, 7 marca 2017

Ryba w indyjskim sosie makhanwala

Przyzwyczailiśmy się do indyjskich potraw z kurczakiem, a tymczasem z rybą są równie smaczne. Dowodem niech będzie ten przepis, gdzie kawałkom białej ryby asystuje pyszny sos na bazie śmietany, pomidorów i - rzecz jasna, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw. Do podania z ryżem lub chlebkami naan, na które przepis znajdziecie TUTAJ.
Głodni? Chętni nowych smaków? Zapraszam :)

Przyzwyczailiśmy się do indyjskich potraw z kurczakiem, a tymczasem ryby są równie smaczne. Dowodem niech będzie ten przepis, gdzie kawałkom białej ryby asystuje pyszny sos na bazie śmietany, pomidorów i - rzecz jasna, charakterystycznych dla tej kuchni przypraw.



























Składniki
dla 4 osób:
750g grubych filetów białej ryby
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150ml śmietanki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
1 łyżka miodu
2 łyżki masła ghi (klarowanego)
sól

Do podania:
ryż lub chlebki naan


Rybę kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło ghi. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, a gdy się zeszkli - przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na niedużym ogniu, nie przerywając mieszania, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy pomidory, koncentrat, śmietankę oraz miód. Wszystko gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Zmniejszamy płomień i dokładamy rybę. Gotujemy przez ok.10 min., aż stanie się miękka. Przed podaniem posypujemy sos posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz