piątek, 3 marca 2017

Ciasteczka owsiane z miodem, marchewką i nerkowcami

Przepis na te ciasteczka powstał z myślą o moich dzieciach. Ale zdrowe ciasteczka owsiane są dla wszystkich :) Są smaczne i pożywne, a do tego robi się je bardzo prosto. Na nadchodzący weekend do pochrupania :) Zapraszam.

Przepis na te ciasteczka powstał z myślą o moich dzieciach. Ale zdrowe ciasteczka owsiane są dla wszystkich :) Są smaczne i pożywne, a do tego robi się je bardzo prosto.




































Składniki
na ok. 35 ciasteczek: 
1 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej  
1 3/4 szkl. płatków owsianych górskich
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
0,5 szkl. miodu*
0,5 szkl. brązowego cukru (można zastąpić taką samą ilością miodu)
4-5 łyżek oleju kokosowego*
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średniej wielkości marchewki 
1/3 szkl. posiekanych orzechów nerkowca

*jeżeli miód i olej kokosowy mają stałą konsystencję, należy je podgrzać (można razem) aż staną się płynne, a następnie przestudzić.


Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
W jednej misce mieszamy suche składniki: dwa rodzaje mąki, płatki owsiane, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. 
W drugiej misce, za pomocą miksera, ucieramy jajko z brązowym cukrem, a następnie dodajemy miód i olej kokosowy. Ubijamy przez chwilę do uzyskania konsystencji emulsji. Mokre składniki przelewamy do suchych, dodajemy marchewkę i nerkowce, dokładnie mieszamy. Wstawiamy masę do lodówki na 2 godz. (można na dłużej).
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°. Gdy masa stężeje, nabieramy niewielką porcję i zwilżonymi dłońmi formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy w dłoniach i układamy, w odstępach, na wyścielonej pergaminie blasze. Pieczemy przez ok. 15 min. do lekkiego zrumienienia. Studzimy. Przechowujemy w puszcze lub ceramicznym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz