poniedziałek, 27 lutego 2017

Tarta francuska ze szpinakiem, batatem i fetą

Prosta, a jednocześnie efektowna wege tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Do pałaszowania na ciepło lub zimno.
To, ze szpinak świetnie smakuje z fetą - wie każdy. Teraz okazało się jeszcze, że idealnie współgra ze słodkim batatem i czerwoną cebulą :) Całość łączy jogurtowo - jajeczna masa, z nutką czosnku i gałki muszkatołowej. Komu kawałeczek? :)

Prosta, a jednocześnie efektowna wege tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Do pałaszowania na ciepło lub zimno.  To, ze szpinak świetnie smakuje z fetą - wie każdy. Teraz okazało się jeszcze, że idealnie współgra ze słodkim batatem i czerwoną cebulą :) Całość łączy jogurtowo - jajeczna masa, z nutką czosnku i gałki muszkatołowej. Komu kawałeczek? :)



























Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
4 jajka
400g jogurtu naturalnego
200g świeżego szpinaku
1 średniej wielkości batat
130g fety
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę masła i podsmażamy szpinak. Gdy zwiędnie - studzimy, odciskamy z nadmiaru wody i grubo siekamy. 
Obranego ze skórki batata kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Przesmażamy na pozostałym maśle, by lekko zmiękł i się przyrumienił.
Cebulę kroimy w półplasterki. W misce mieszamy jajka z jogurtem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°. Formę do tarty smarujemy masłem i wyściełamy ciastem francuskim. Gęsto nakłuwamy widelcem (również brzegi) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10 min. Wyjmujemy formę, a temperaturę obniżamy do 180°.
Na podpieczony spód wykładamy po połowie: szpinaku, batata, cebuli oraz fety. Równomiernie zalewamy połową masy jogurtowo - jajecznej. Wykładamy pozostałe warzywa, na nie wylewamy resztę masy. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz