czwartek, 8 czerwca 2017

Lasagne al ragù czyli oryginalna lasagne bolognese

Sos bolognese (tak naprawdę "ragù bolognese") to forma mięsnego gulaszu, która niewiele ma wspólnego z sosem bolognese, do jakiego przywykliśmy.
To cała feria smaków, na który składają się: warzywa, domowy bulion, dobre wino i odrobina wędzonego boczku. 
Długo gotowany sos jest esencjonalny, szlachetny i wybitnie pyszny! Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest ;) Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować sos, a potem będzie już z górki :) Warto spróbować, bo to włoska klasyka w najlepszym wydaniu! :)

Sos bolognese ("ragù alla bolognese") to forma mięsnego gulaszu, która niewiele ma wspólnego z sosem bolognese, do jakiego przywykliśmy.  To cała feria smaków, na który składają się: warzywa, domowy bulion, dobre wino i odrobina wędzonego boczku.   Długo gotowany sos jest esencjonalny, szlachetny i wybitnie pyszny! Przepis może wydawać się skomplikowany, ale taki nie jest. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować sos, a potem już z górki. Nie mniej jednak warto spróbować, bo to włoska klasyka w najlepszym wydaniu! :)


















 








Składniki:
12-15 płatów makaronu lasagne
175g mozzarelli
350g wołowego mięsa mielonego (można zastąpić wieprzowym)
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
300ml czerwonego wytrawnego wina
400ml domowego bulionu
100g przecieru pomidorowego
100g śmietanki 18%
1,5 łyżki posiekanego oregano 
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier do smaku
masło do posmarowania formy

Sos beszamelowy:
125g masła
5-6 łyżek mąki
600ml mleka
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz



Ragù bolognese:
Cebulę, marchew i selera drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie wytapiamy boczek pokrojony w słupki, dodajemy warzywa i mięso. Smażymy przez ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając. Wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy oraz bulion, doprawiamy sos solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum, dusimy pod przykryciem przez 2 godziny. Sos powinien być esencjonalny, gdyby więc był zbyt rzadki, należy odparować nadmiar wody. Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę, oregano i odrobinę cukru. W razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie przygotowujemy makaron i beszamel.

Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5min. w osolonej wodzie. Powinien tylko lekko zmięknąć, dalej "dojdzie" w piekarniku. Pojedynczo wyjmujemy płaty z wody i układamy na czystej ściereczce. Pozostawiamy do wysuszenia.

Sos beszamelowy:
W rondelku roztapiamy masło, zasypujemy mąką i mieszając, gotujemy przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ponownie umieszczamy garnek na ogniu, i nie przerywając mieszania, gotujemy, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180◦.
Prostokątne naczynie żaroodporne (ok. 20x30cm) smarujemy masłem. Na dno wlewamy porcję beszamelu i układamy płaty makaronu tak, by nieznacznie na siebie zachodziły. Nakładamy beszamel, następnie 1/3 ragù i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy makaronem i ponownie nakładamy beszamel, a na nim mięsne nadzienie. Analogicznie postępujemy jeszcze jeden raz. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Wierzchnie płaty lasagne smarujemy resztą beszamelu i układamy porwaną na kawałki lub pokrojoną w plastry mozzarellę.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min., do lekkiego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz