piątek, 30 czerwca 2017

Chlebki pita

Każdy zna chlebek pita - pszenne, okrągłe placki popularne w kuchni bliskowschodniej. Bardzo łatwo można je zrobić samemu. Potrzeba tylko mąki, wody, drożdży oraz soli. Podczas pieczenia pita rośnie i pęcznieje, tworząc kieszonkę, którą można dowolnie nadziewać mięsem, warzywami i sosami. Domowe pity są mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Spróbujcie koniecznie :)

Pita - pszenne, okrągłe placki popularne w kuchni bliskowschodniej. Bardzo łatwo można je zrobić samemu. Potrzeba tylko mąki, wody, drożdży oraz soli. Podczas pieczenia pita rośnie i pęcznieje, tworząc kieszonkę, którą można dowolnie nadziewać mięsem, warzywami i sosami.





































Chlebki pita warto piec na kamieniu do pizzy, ale wyjdą przepyszne również i bez tego :)

Składniki
na 6 chlebków o średnicy ok. 15cm:
500g mąki
310ml ciepłej wody
9g suchych drożdży
1  łyżeczka soli


Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, dzielimy na 6 części. Formujemy kulki, każdą spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5cm. Chlebki umieszczamy na gorącym kamieniu lub układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12min. do lekkiego zrumienienia. Jeszcze ciepłe rozkrawamy i nadziewamy ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz