poniedziałek, 6 lutego 2017

Cevapcici

Dziś zabieram Was w podróż nie na San Escobar, a trochę bliżej - na Bałkany ;) Cevapcici, czyli grillowane kiełbaski z mięsa mielonego to danie popularne m. in. w Chorwacji, Bułgarii, Albanii i Rumunii. Zazwyczaj robi się je z mieszanego mięsa, głównie wołowiny i baraniny, ale wieprzowina również jest mile widziana. Co kto lubi :) 
Sekret dobrego smaku tkwi w mieszance przypraw i długim wyrabianiu masy. Dzięki temu cevapcici będą aromatyczne, a jednocześnie delikatne i soczyste. Wybornie smakują z pieczonymi ziemniakami, chlebem typu pita oraz sosami, np. tzatziki lub ajvarem. Zapraszam :)

Cevapcici, czyli grillowane kiełbaski z mięsa mielonego to danie popularne m. in. w Chorwacji, Bułgarii, Albanii i Rumunii. Zazwyczaj robi się je z mieszanego mięsa, głównie wołowiny i baraniny, ale wieprzowina również jest mile widziana. Co kto lubi :)   Sekret dobrego smaku tkwi w mieszance przypraw i długim wyrabianiu masy.



























Składniki:
500g niezbyt tłustego mieszanego mięsa mielonego
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
75ml zimnej wody
sól, pieprz
opcjonalnie 1 łyżka ajvaru
oliwa lub olej do grillowania

Cebule drobno siekamy, dodajemy do mięsa razem z przyprawami, proszkiem do pieczenia i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlewamy wodę i oliwę, ręcznie wyrabiamy masę przez 10 min. Mięso przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. 
Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie (zapobiegnie to ich przypalaniu podczas grillowania lub smażenia). Z mięsnej masy, zwilżonymi dłońmi, forumjemy ruloniki i nadziewamy je na patyczki. Smarujemy oliwą lub olejem i grillujemy z każdej strony po 3-4 min.
Cevapcici doskonale smakują na ciepło lub zimno. Jako dodatek można zaserwować sałatkę szopską (z pomidorów, papryki, ogórka, cebuli i owczego sera).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz