czwartek, 23 marca 2017

Naleśniki z ricottą, szynką i szpinakiem zapiekane w pomidorowym sosie

Lubicie naleśniki? Ja tak. Szczególnie te wytrawne. Dziś będzie w stylu śródziemnomorskim. 
Naleśniki z nadzieniem z ricotty, szynki dojrzewającej i szpinaku są dobre same w sobie, ale zapieczone pod pomidorowym sosem i mozzarellą są po prostu boooskie! W dodatku jest to obiad z gatunku tych lżejszych :) Świetnie sprawdzą się jako danie dla gości, ale będą też dobre na kolację we dwoje. Zapraszam :)


























Składniki 
na ok. 10szt. 

Ciasto: 
250ml mleka
250ml wody
175g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
szczypta soli 

Nadzienie: 
500g ricotty
200g świeżego szpinaku
100g szynki dojrzewającej (parmeńskiej lub np. szwarcwaldzkiej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
sól, pieprz 

Sos pomidorowy:
750ml przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
po garści świeżej bazylii i oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, cukier do smaku
200g mozzarelli


Naleśniki:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i starannie rozprowadzamy masę niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Dodajemy pozostałą wodę, sól i masło. Mieszamy, a następnie odstawiamy ciasto na ok. 20 min. by odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. 

Nadzienie: 
Umyty i osuszony szpinak przesmażamy na rozgrzanym maśle. Studzimy. Odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Szynkę rwiemy na kawałki. W misce umieszczamy ricottę, dodajemy szynkę, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Wlewamy porcję ciasta i ruchem okrężnym równomiernie rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe naleśniki zdejmujemy z patelni i umieszczamy jeden na drugim pomiędzy dwoma talerzami. Dzięki temu będą miękkie i łatwo dadzą się układać. Po zakończonym smażeniu, na każdy nakładamy po solidnej łyżce nadzienia i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy ciasno, jeden przy drugim, w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Wlewamy przecier pomidorowy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, zmiażdżony i drobno posiekany czosnek oraz zioła.
Gotowym sosem (może być jeszcze ciepły) polewamy naleśniki. Na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę. 
Zapiekamy przez 40 min. w nagrzanym do 190° piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz