wtorek, 21 czerwca 2016

Jajka w aromatycznych pomidorach

Właśnie czytam fascynującą książkę o Indiach. Zawładnęła mną do tego stopnia, że łasa na nowe smaki, wyczulona na zapachy, czuję jakby spomiędzy kartek dochodził mnie aromat orientalnych przypraw… Oczami wyobraźni widzę to bogactwo kolorów i… mam coraz większy apetyt… To musiało się tak skończyć! ;) Tym razem przepis – petarda. Prosty i nieskomplikowany, a jednocześnie sycący i lekki. Coś, co powstało z połączenia orientalnych, typowych dla Indii przypraw, pomidorów, papryki i co mocno zahacza o kuchnię żydowską i bliskowschodnią. Taka trochę shakshuka, tylko że z jajkiem na twardo. Świetne na weekendowe śniadanie albo szybki obiad. Polecam. Uwierzcie mi - warto:)

Tym razem przepis – petarda. Prosty i nieskomplikowany, a jednocześnie sycący i lekki. Coś, co powstało z połączenia orientalnych, typowych dla Indii przypraw, pomidorów, papryki i co mocno zahacza o kuchnię żydowską i bliskowschodnią. Taka trochę shakshuka, tylko że z jajkiem na twardo. Świetne na weekendowe śniadanie albo szybki obiad. Polecam. Uwierzcie mi - warto:)




























Składniki 
dla 4 osób: 

4 jajka ugotowane na twardo
8 dużych mięsistych i słodkich pomidorów (np. malinowych lub bawolich serc)
3/4 czerwonej papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy 
3/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki przyprawy Garam Masala
3/4 łyżeczki kurkumy 
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta cukru
sól, pieprz
listki kolendry do dekoracji


Jajka gotujemy na twardo, pozostawiamy do wystudzenia i obieramy ze skorupki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekane czosnek i cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Dodajemy drobno posiekaną paprykę, imbir, Garam Masala, kurkumę, paprykę i pieprz cayenne. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 min. Wrzucamy pomidory, dodajemy koncentrat i cukier. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozostawiamy na wolnym ogniu przez 10 min., od czasu do czasu mieszając. Jajka przekrawamy na pół i umieszczamy na patelni żółtkiem do góry. Przykrywamy warzywami i, tym razem bez przykrycia, gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Porcje nakładamy na talerze i posypujemy listkami kolendry. Podajemy z chlebkami naan, świeżą bagietką lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz