piątek, 10 lipca 2015

Podwójnie czekoladowe brownie z orzechami

Brownie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i obok apple pie jest najbardziej znanym amerykańskim ciastem. Jakie jest idealne brownie? 
Zwarte, wilgotne i mięsiste w środku, a na zewnątrz otulone chrupiącą skorupką. Obłędnie czekoladowe i mocno uzależniające. To ostatnio hit w mojej kuchni, który niejednego zaprowadził do krainy kulinarnej rozkoszy ;) Wszak czekolada powszechnie uważana jest za afrodyzjak... Gorąco zachęcam Was do spróbowania :)

Brownie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i obok apple pie jest najbardziej znanym amerykańskim ciastem.   Jakie jest idealne brownie?   Wilgotne, mięsiste w środku, a na zewnątrz otulone chrupiącą skorupką. Obłędnie czekoladowe i mocno uzależniające. To ostatnio hit w mojej kuchni, który niejednego zaprowadził do krainy kulinarnej rozkoszy ;)





































Składniki:
200g mąki
360g cukru
60g kakao
130g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
130ml mleka
50g rozpuszczonego masła
160g gorzkiej czekolady
2 łyżki ekstraktu waniliowego
60g orzechów włoskich
 
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. W rondelku umieszczamy mleko i 130g podzielonej na kawałki czekolady. Podgrzewamy do momentu,  gdy czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Gdy masa przestygnie dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy z suchymi składnikami. Wlewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy resztą czekolady posiekaną na kawałki i orzechami. Pieczemy 40 min. w temp. 175◦.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz