czwartek, 16 lipca 2015

Tarta morelowa na szybko

Szybka i prosta tarta. Na kruchym, maślanym cieście pysznie lśni dżem morelowy. Zamiast kruszonki - mielone migdały, a na wierzchu, soczyste i pełne smaku połówki moreli.
Uwielbiam kruche ciasto za jego smak i teksturę, ale również za to, że można je zamrażać i wykorzystywać kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Jeśli i tym razem zastosujemy ten trik, przygotowanie tarty zajmie nam co najwyżej kilkanaście minut. A zaoszczędzony czas można bez wyrzutów sumienia przeznaczyć na słodkie - w towarzystwie ów tarty i lodów - lenistwo ;)

Szybka i prosta tarta. Na kruchym, maślanym cieście pysznie lśni dżem morelowy. Zamiast kruszonki - mielone migdały, a na wierzchu, soczyste i pełne smaku połówki moreli. Polecam :)

























Składniki
na 3 sztuki: 
250g mąki
100g masła
2 żółtka
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
50g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego + 2 łyżeczki
4 łyżki dżemu morelowego lub konfitury
4 łyżki mielonych migdałów
6 dojrzałych moreli

Z mąki, masła, żółtek, śmietany, cukru i łyżki cukru waniliowego szybko zagnieść ciasto. Uformować je na kształt prostokąta i wstawić do lodówki na pół godz. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20x30cm i grubości 5mm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przekroić wszerz na 3 równe prostokąty i ponakłuwać widelcem. Każdą część posmarować dżemem morelowym i posypać obficie mielonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć połówki moreli i oprószyć resztą cukru waniliowego. Piec 40 min. w temp. 180◦.

Jak wcześniej wspomniałam, do przygotowania tarty można użyć zamrożonego ciasta. Wystarczy rozmrozić je wcześniej i dalej postępować jak w przepisie.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz