wtorek, 28 lipca 2015

Rustykalna sałatka z tuńczykiem

Nie ma nic lepszego na lunch niż smaczna sałatka. Tym razem w roli głównej tuńczyk w towarzystwie jajka na twardo, rzodkiewki i ziemniaka w mundurku. A wszystko to sowicie okraszone jogurtowym sosem koperkowym. Prosto i smacznie - to lubię. A Wy? :)

Nie ma nic lepszego na lunch niż smaczna sałatka. Tym razem w roli głównej tuńczyk w towarzystwie jajka na twardo, rzodkiewki i ziemniaka w mundurku. A wszystko to sowicie okraszone jogurtowym sosem koperkowym. Prosto i smacznie - to lubię. A Wy? :)

























Składniki
na 4 porcje:
160g tuńczyka w sosie własnym
1 sałata lodowa
4 duże rzodkiewki
4 jajka ugotowane na twardo
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 łyżki dowolnych kiełków

Sos:
3 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, cukier

Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, a następnie doprawiamy według uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odstawiamy do lodówki. 
Na talerzach układamy porwaną na kawałki sałatę, plastry ziemniaka, plasterki rzodkiewki, pokrojone na ćwiartki jajka oraz kawałki odsączonego tuńczyka. Na każdej porcji rozkładamy po łyżce kiełków. Gotową sałatkę polewamy sosem koperkowym i natychmiast podajemy.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz