piątek, 31 lipca 2015

Lody z solonym karmelem

Zrobione w domu lody diametralnie różnią się od tych produkowanych na skalę przemysłową i jak się domyślacie, są o niebo lepsze! Kremowe, intensywne w smaku, o aksamitnej konsystencji. 
Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji wypróbować połączenia karmelu z solą, bardzo Was do tego zachęcam. Osobiście, jestem jego wielką fanką :) Jest tylko jeden problem... W tym wypadku nietrudno o grzech łakomstwa, bo na jednej gałce ciężko poprzestać :)

Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji wypróbować połączenia karmelu z solą, bardzo Was do tego zachęcam. Osobiście, jestem jego wielką fanką :) Jest tylko jeden problem... W tym wypadku nietrudno o grzech łakomstwa, bo na jednej gałce ciężko poprzestać :)






































Składniki: 
300ml śmietanki 30%
400g masy kajmakowej
250ml mleka 3,2%
4 jajka
1 łyżeczka soli 
10g cukru z prawdziwą wanilią
   

Do masy kajmakowej dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i cukrem waniliowym, zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy mikserem do białości, a następnie zaparzamy połową gorącego mleka ze śmietanką. Do drugiej połowy mleka ze śmietanką dodajemy kajmak i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Obie masy łączymy ze sobą i stale mieszając podgrzewamy, aż całość zacznie gęstnieć. Nie zagotowujemy! Przecieramy przez sitko i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną masę zamrażamy przez ok. 6 godz., mieszając co 30 minut, aby nie utworzyły się kryształki lodu.
Chcąc zaserwować domowe lody, pamiętajcie o tym, by wyciągnąć je z zamrażarki dużo wcześniej niż ma to miejsce w przypadku lodów kupionych w sklepie. Czas oczekiwania aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję, to przynajmniej 15 min. (w zależności od temperatury panującej w zamrażarce).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz