wtorek, 4 sierpnia 2015

Shakshuka

To pyszne śniadanie lub, jak kto woli, wegetariański obiad rodem z północnej Afryki i Izraela. Choć nazwa brzmi egzotycznie, shakshuka to nic innego jak jajka zapiekane z pomidorami, cebulą i papryką z dodatkiem aromatycznych przypraw. 
Taka właśnie jest wersja klasyczna, choć co kraj to obyczaj i do shakshuki dodaje się również kiełbaski, suszone mięso, fetę i szpinak. 
Lato w pełni, stragany na targu mienią się dojrzałymi warzywami... Warto korzystać z tego dobrodziejstwa, zatem zapraszam Was na shakshukę :)

To pyszne śniadanie lub, jak kto woli, wegetariański obiad rodem z północnej Afryki i Izraela. Choć nazwa brzmi egzotycznie, shakshuka to nic innego jak jajka zapiekane z pomidorami, cebulą i papryką z dodatkiem aromatycznych przypraw.   Taka właśnie jest wersja klasyczna, choć co kraj to obyczaj i do shakshuki dodaje się również kiełbaski, suszone mięso, fetę i szpinak. To pyszne śniadanie lub, jak kto woli, wegetariański obiad rodem z północnej Afryki i Izraela. Choć nazwa brzmi egzotycznie, shakshuka to nic innego jak jajka zapiekane z pomidorami, cebulą i papryką z dodatkiem aromatycznych przypraw.   Taka właśnie jest wersja klasyczna, choć co kraj to obyczaj i do shakshuki dodaje się również kiełbaski, suszone mięso, fetę i szpinak.


Składniki
dla 2 osób:
2 duże pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chilli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2-3 jajka
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki
natka kolendry

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę, chilli oraz czosnek. Paprykę kroimy w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy kumin i kurkumę. Smażymy przez chwilę by wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cebulę i czosnek, a gdy się przesmażą - pomidory. Dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i czekamy aż białka się zetną (żółtko powinno być półpłynne). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i kolendry. Serwujemy z pajdą chleba lub bagietką.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz