czwartek, 13 sierpnia 2015

Lody pistacjowe

Mój ulubiony smak. Najlepsze. A takich nie powstydziłby się nawet sam Lenkiewicz ;) (Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :)) Najeżone orzechami, soczyście zielone i apetycznie kremowe. Zrobiły furrorę na ostatnim rodzinnym spotkaniu... Kto nie spróbuje, niech żałuje :)

Mój ulubiony smak. Najlepsze. Takich nie powstydziłby się nawet Lenkiewicz ;) (Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :)) Najeżone orzechami, soczyście zielone i apetycznie kremowe. Zrobiły furrorę na ostatnim rodzinnym spotkaniu... Kto nie spróbuje, niech żałuje :)



































 

Składniki:
200g pistacji (waga przed łuskaniem)
500ml śmietany kremówki
6 żółtek
150g cukru
opcjonalnie kilka kropel zielonego barwnika spożywczego 


Obrane pistacje blendujemy z 30g cukru., rozprowadzamy w śmietance i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru, a następnie, nie przerywając ucierania, powoli wlewamy pistacjową śmietankę. Masę przekładamy do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy (nie wolno jej zagotować!). Gdy krem zgęstnieje, dodajemy niewielką ilość barwnika spożywczego. Masę studzimy, a następnie wkładamy do zamrażarki. Mrozimy przez ok. 5 godz. 
Aby nie dopuścić do powstania kryształków lodu i zachować aksamitną konsystencję, należy zamarzającą masę miksować co 30 min.

Chcąc zaserwować domowe lody, pamiętajcie o tym, by wyciągnąć je z zamrażarki dużo wcześniej niż ma to miejsce w przypadku lodów kupionych w sklepie. Czas oczekiwania aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję, to przynajmniej 15 min. (w zależności od temperatury panującej w zamrażarce).


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz