czwartek, 5 lutego 2015

Bułki z przedziałkiem



Domowa piekarnia działa! Na dobry początek klasyczne i proste w wykonaniu bułki. Dobrze dobrane proporcje ciasta powodują, że nie klei się ono do rąk i łatwo formuje. Bułki, w przeciwieństwie do tych ze sklepu, nie są sztucznie napompowane, a mimo to mięciutkie. No i ten aromat pieczywa w całym domu!

Dobrze dobrane proporcje ciasta powodują, że nie klei się ono do rąk i łatwo formuje. Bułki, w przeciwieństwie do tych ze sklepu, nie są sztucznie napompowane, a mimo to mięciutkie. No i ten aromat pieczywa w całym domu!










































 Składniki: 
150ml wody
500g mąki pszennej
100ml mleka
15g drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko + 1 łyżka mleka

Pokruszone drożdże utrzeć z 2 łyżkami mąki i cukrem. Rozrobić z mlekiem i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na 15 min. Resztę mąki przesiać, dodać ciepłą wodę, sól, jajko, masło i zaczyn. Pozostawić w cieple pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Z ciasta uformować bułeczki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej pergaminem blaszce. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 . Na bułkach zrobić nożem podłużne nacięcie i każdą posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec 15-20 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz