Składniki:
12 średnich ziemniaków
2 czerwone cebule
2 pory
6 ząbków czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka listków świeżego tymianku
100g śmietany 18%
150g wędzonego boczku
świeży szczypiorek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Boczek kroimy w plastry i wytapiamy na patelni aż stanie się chrupki. Zdejmujemy i odkładamy na bok. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło. Na tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i pory pocięte w plasterki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut - od czasu do czasu mieszając. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dusimy kolejne 5 min. Warzywa przekładamy do gorącego bulionu, zupę doprawiamy tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, a następnie miksujemy blenderem na krem. Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy. Zupę podajemy z plastrami boczku, posypaną szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz