wtorek, 13 stycznia 2015

Kartoflanka ze szczypiorkiem i boczkiem

Termometr na to nie wskazuje, ale mamy zimę. A zimą, jak wiadomo jada się pożywne zupy, które sycą i przyjemnie rozgrzewają. Taka właśnie jest kartoflanka. Delikatny krem na bazie śmietany, a do tego wędzony boczek i szczypiorek. Jej aromat przywołuje na myśl odpoczynek na wsi i smak swojskich potraw zupełnie nie do podrobienia. Spróbujcie...

Delikatny krem na bazie śmietany, a do tego wędzony boczek i szczypiorek. Jej aromat przywołuje na myśl odpoczynek na wsi i smak swojskich potraw zupełnie nie do podrobienia.





































Składniki: 
12 średnich ziemniaków
2 czerwone cebule
2 pory
6 ząbków czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka listków świeżego tymianku
100g  śmietany 18% 
150g wędzonego boczku
świeży szczypiorek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Boczek kroimy w plastry i wytapiamy na patelni aż stanie się chrupki. Zdejmujemy i odkładamy na bok. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło. Na tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i pory pocięte w plasterki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut - od czasu do czasu mieszając. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dusimy kolejne 5 min. Warzywa przekładamy do gorącego bulionu, zupę doprawiamy tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, a następnie miksujemy blenderem na krem. Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy. Zupę podajemy z plastrami boczku, posypaną szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz