Pulpeciki:
500g
mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
2
cebule
2 ząbki
czosnku
pęczek
natki pietruszki
1
czerstwa bułka
70ml
mleka
3 łyżki
brandy
1 jajko
1
łyżeczka cynamonu
sól,
pieprz
100g
sera feta
80g
czarnych oliwek
Sos:
500ml
przecieru pomidorowego tzw. passaty (najlepiej z domowych przetworów)
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
1 łyżka
brandy
sól,
pieprz
1 łyżka
oliwy
Pulpeciki:
Bułkę
namaczamy w mleku. W międzyczasie blendujemy cebulę, czosnek i natkę
pietruszki. Połowę otrzymanej masy odkładamy na bok – będzie potrzebna do sosu.
W misce umieszczamy mięso, dodajemy drugą połowę masy cebulowo – pietruszkowej,
brandy, jajko, cynamon, sól i pieprz oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Oliwki
kroimy w plasterki i dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Fetę kroimy w
kostkę i dodajemy do mięsa, ostrożnie mieszamy, by nie uszkodzić sera. Z masy
zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Przygotowujemy sos.
Sos:
Na
patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy odłożoną wcześniej masę pietruszkowo –
cebulową i chwilę smażymy. Wlewamy passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą,
pieprzem, wlewamy brandy - mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min.
Pulpeciki umieszczamy w sosie i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Podajemy
ze świeżą bagietką. Wierzch potrawy można posypać pokruszoną fetą i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz