poniedziałek, 26 stycznia 2015

Greckie pulpeciki z brandy, oliwkami i fetą

Niby nic. Ot, pulpety w sosie pomidorowym, jednak dodatek brandy do mięsa i sosu spowoduje nie lada zaskoczenie. Pozytywne oczywiście. Do tego feta, oliwki i przecier z dojrzałych w słońcu pomidorów. Smaczne, lekkie danie do konsumowania z bagietką. Miła odmiana w środku zimy.

Niby nic. Ot, pulpety w sosie pomidorowym, jednak dodatek brandy do mięsa i sosu spowoduje nie lada zaskoczenie. Pozytywne oczywiście. Do tego feta, oliwki i przecier z dojrzałych w słońcu pomidorów. Smaczne, lekkie danie do konsumowania z bagietką.


























Składniki:
Pulpeciki:
500g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 czerstwa bułka
70ml mleka
3 łyżki brandy
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
100g sera feta
80g czarnych oliwek

Sos: 
500ml przecieru pomidorowego tzw. passaty (najlepiej z domowych przetworów)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka brandy
sól, pieprz
1 łyżka oliwy

Pulpeciki: 
Bułkę namaczamy w mleku. W międzyczasie blendujemy cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Połowę otrzymanej masy odkładamy na bok – będzie potrzebna do sosu. W misce umieszczamy mięso, dodajemy drugą połowę masy cebulowo – pietruszkowej, brandy, jajko, cynamon, sól i pieprz oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, ostrożnie mieszamy, by nie uszkodzić sera. Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Przygotowujemy sos.

Sos: 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy odłożoną wcześniej masę pietruszkowo – cebulową i chwilę smażymy. Wlewamy passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy brandy - mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Pulpeciki umieszczamy w sosie i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Podajemy ze świeżą bagietką. Wierzch potrawy można posypać pokruszoną fetą i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz