piątek, 23 stycznia 2015

Tandoori Masala



Ta indyjska mieszanka przypraw stosowana jest w daniach pieczonych w tradycyjnym, indyjskim piecu Tandoor. Zazwyczaj tandoori masala miesza się z jogurtem lub śmietaną i w takiej marynacie całą noc maceruje mięso (kurczaka, baraninę lub rybę). Następnie w warunkach domowych, potrawę piecze się w piekarniku lub smaży na patelni. Dania przygotowane przy użyciu tandoori masala mają intensywny czerwony kolor i średnio - ostry smak. Niestety w polskich sklepach niełatwo ją kupić, a gdy już jest, zdarza się, że osiąga nad wyraz wysoką cenę. Dlatego też polecam przygotować mieszankę samodzielnie. W kolejnym poście znajdziecie przepis na typowy indyjski „Butter chicken”, gdzie kolejny raz spróbuję przekonać Was do tego, by nie kupować orientalnych sosów w słoikach, a kosztem niewielkiego wysiłku przygotować je we własnej kuchni. 

Niestety w polskich sklepach niełatwo ją kupić, a gdy już jest, zdarza się, że osiąga nad wyraz wysoką cenę. Dlatego też polecam przygotować mieszankę samodzielnie.





































Składniki: 
2 łyżki mielonej kolendry
1 ½  łyżki kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki  startej gałki muszkatołowej 

Wszystkie przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu do roku czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz