Ta
indyjska mieszanka przypraw stosowana jest w daniach pieczonych w tradycyjnym,
indyjskim piecu Tandoor. Zazwyczaj tandoori masala miesza się z jogurtem lub
śmietaną i w takiej marynacie całą noc maceruje mięso (kurczaka, baraninę
lub rybę). Następnie w warunkach domowych, potrawę piecze się w piekarniku lub
smaży na patelni. Dania przygotowane przy użyciu tandoori masala mają
intensywny czerwony kolor i średnio - ostry smak. Niestety w polskich sklepach
niełatwo ją kupić, a gdy już jest, zdarza się, że osiąga nad wyraz wysoką cenę.
Dlatego też polecam przygotować mieszankę samodzielnie. W kolejnym poście
znajdziecie przepis na typowy indyjski „Butter chicken”, gdzie kolejny raz
spróbuję przekonać Was do tego, by nie kupować orientalnych sosów w słoikach, a
kosztem niewielkiego wysiłku przygotować je we własnej kuchni.
Składniki:
2 łyżki mielonej kolendry
1 ½ łyżki kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wszystkie przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu do roku czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz