piątek, 23 stycznia 2015

Butter chicken


Klasyczne danie kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego przygotowywanie sprawia, że cały dom wypełnia się aromatem orientalnych przypraw… To doskonałe połączenie smaków: ostrego, słonego i słodkiego, które wzajemnie się uzupełniając nadają daniu wyrazistego charakteru. Całość idealnie równoważy lekka i zarazem kremowa konsystencja sosu. Danie aromatyczne, a do tego fit. Czego chcieć więcej?

Klasyczne danie kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego przygotowywanie sprawia, że cały dom wypełnia się aromatem orientalnych przypraw… To doskonałe połączenie smaków: ostrego, słonego i słodkiego, które wzajemnie się uzupełniając nadają daniu wyrazistego charakteru. Całość idealnie równoważy lekka i zarazem kremowa konsystencja sosu.





























Składniki: 
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
600g pomidorów z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
250ml słodkiej śmietanki
1 łyżka miodu 
2 łyżki masła 
2 łyżeczki przyprawy garam masala* 
szczypta kardamonu
8 goździków (roztartych w moździerzu) 
1 laska cynamonu 
* do kupienia w większości sklepów


Marynata:
370g jogurtu naturalnego
2 łyżki przyprawy tandoori masala (przepis tutaj)
1cm korzenia imbiru (startego) lub 1 łyżeczka mielonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki chilli
sok z połowy cytryny

Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do zalewy z jogurtu i na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia odsączamy mięso z zalewy i smażymy na 1 łyżce masła. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe masło razem z kardamonem, goździkami i cynamonem. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Jeżeli sos zrobi się zbyt gesty – dolewamy odrobinę wody. Następnie dokładamy mięso, miód i wsypujemy garam masala. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy kolejne 15 min. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz