Klasyczne danie kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego przygotowywanie sprawia, że cały dom wypełnia się aromatem orientalnych przypraw… To doskonałe połączenie smaków: ostrego, słonego i słodkiego, które wzajemnie się uzupełniając nadają daniu wyrazistego charakteru. Całość idealnie równoważy lekka i zarazem kremowa konsystencja sosu. Danie aromatyczne, a do tego fit. Czego chcieć więcej?
Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
600g pomidorów z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250ml słodkiej śmietanki
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy garam masala*
szczypta kardamonu
8 goździków (roztartych w moździerzu)
1 laska cynamonu
* do kupienia w większości sklepów
Marynata:
370g jogurtu
naturalnego
2 łyżki przyprawy
tandoori masala (przepis tutaj)
1cm korzenia imbiru
(startego) lub 1 łyżeczka mielonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki chilli
sok z połowy cytryny
Z podanych składników
przygotowujemy marynatę. Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do zalewy z jogurtu
i na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia odsączamy mięso z zalewy i
smażymy na 1 łyżce masła. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe masło razem
z kardamonem, goździkami i cynamonem. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Jeżeli sos zrobi
się zbyt gesty – dolewamy odrobinę wody. Następnie dokładamy mięso, miód i
wsypujemy garam masala. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą,
pieprzem i dusimy kolejne 15 min. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, posypane
posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz