*Ponieważ w naszym kraju występuje problem z dostępem do jagnięciny, proponuję zastąpić ją wołowiną
400g
mielonej wołowiny
1
czerstwa bułka
1
cebula
1 ząbek
czosnku
1 jajko
1
łyżeczka kuminu
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
1 łyżka
masła
sól,
pieprz
namoczone
w wodzie patyczki do szaszłyków
Dip:
150g naturalnego
jogurtu
szczypta
pieprzu cayenne
szczypta
soli
Bułkę
namaczamy w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym maśle. Bułkę
odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, cebulą, kuminem,
pietruszką, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy. Wilgotnymi rękoma formujemy z
masy podłużne kiełbaski, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Z każdej
strony mięso smarujemy oliwą i grillujemy (poza sezonem smażymy pod przykryciem
na patelni). Kebab podajemy z dowolną sałatą i dipem. Dobrym dodatkiem będą też
pieczone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz