piątek, 16 stycznia 2015

Kebab Adana czyli tureckie kiełbaski

Polska, niczym Turcja powoli staje się ojczyzną kebaba ;) Nie mogło więc na blogu zabraknąć i takiego przepisu. Zamiast jadać byle co w budkach na mieście, lepiej zakasać rękawy i przygotować pachnący kuminem kebab w swoim domu.  Dziecinnie proste, a jakie pyszne!

*Ponieważ w naszym kraju występuje problem z dostępem do jagnięciny, proponuję zastąpić ją wołowiną
 
Polska, niczym Turcja powoli staje się ojczyzną kebaba ;) Nie mogło więc na blogu zabraknąć i takiego przepisu. Zamiast jadać byle co w budkach na mieście, lepiej zakasać rękawy i przygotować pachnący kuminem kebab w swoim domu.






































Składniki:
400g mielonej wołowiny
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz
namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków

Dip:
150g naturalnego jogurtu
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli

Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym maśle. Bułkę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, cebulą, kuminem, pietruszką, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy. Wilgotnymi rękoma formujemy z masy podłużne kiełbaski, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Z każdej strony mięso smarujemy oliwą i grillujemy (poza sezonem smażymy pod przykryciem na patelni). Kebab podajemy z dowolną sałatą i dipem. Dobrym dodatkiem będą też pieczone ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz