Jeżeli
chcielibyście przygotować odświętny obiad lub poczęstować gości czymś
niecodziennym, ten przepis sprawdzi się idealnie. Boeuf Bourguignon wywodzi się
z Francji, a dokładnie jak nazwa wskazuje – z Burgundii. Jest to rodzaj mięsnego
gulaszu na bazie czerwonego wina i bulionu wołowego, z dodatkiem czosnku, cebuli
i marchewki. Pomimo długiego czasu oczekiwania (wołowina długo dochodzi w
piekarniku), przyrządza się go prosto. W oryginalnym przepisie gulasz ten podaje
się z oddzielnie przygotowaną jarzynką z cebulek i pieczarek, ja jednak pozwoliłam
sobie dodać polski akcent – surówkę z czerwonej kapusty. Gwarantuję, że razem
smakują wyśmienicie.
1
kg dobrej jakości wołowiny
150g wędzonego boczku
2 marchewki
1 duża cebula
375ml wytrawnego czerwonego wina
250ml bulionu wołowego
1,5 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1,5
łyżki mąki150g wędzonego boczku
2 marchewki
1 duża cebula
375ml wytrawnego czerwonego wina
250ml bulionu wołowego
1,5 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
liść laurowy
olej do smażenia
sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Mięso kroimy w kostkę, boczek w słupki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy boczek i odkładamy go do żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu (bardzo mocno rozgrzanym) do zrumienienia, partiami smażymy wołowinę. Odkładamy mięso do boczku. Następnie na tłuszcz wrzucamy pokrojone w plastry marchewki i cebule pociętą w półplasterki. Po podsmażeniu, warzywa przekładamy do mięsa i boczku. Całość solimy, doprawiamy pieprzem i posypujemy mąką. Wstawiamy bez przykrywki do nagrzanego piekarnika na 4 min. Po upływie wskazanego czasu, mieszamy wszystko i ponownie wstawiamy do piekarnika na 4 min. Wyjmujemy naczynie i obniżamy temperaturę do 160°C. Do mięsa i warzyw dolewamy gorący bulion i wino. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekany czosnek i liść laurowy. Wstawiamy potrawę pod przykryciem do piekarnika na min. 2,5 godz. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie i kruche. Jeżeli nie, wydłużamy czas pieczenia. Boeuf Bourguignon podajemy z bagietką w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz