Kruche ciasto:
250g
mąki
125g
zimnego masła
120g
cukru pudru
1 jajko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki
domowej roboty cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1l
domowej roboty musu jabłkowego (duży słoik)
4
średniej wielkości jabłka
2
budynie waniliowe
500ml
białego wytrawnego wina
120g
cukru
otarta
skórka z cytryny
Wierzch:
500ml mocno
schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki
cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
100g
gorzkiej czekolady
50 g
masła
1 łyżka
śmietany
Z
podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do
lodówki. Budynie rozprowadzamy w 250ml wina. Resztę alkoholu zagotowujemy z
cukrem i mieszając wlewamy zawiesinę budyniową. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1
min. cały czas mieszając. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda
nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cząstki jabłek i
skórkę cytryny dodajemy do musu. Mieszamy z przestudzonym winnym budyniem.
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy formy
do pieczenia. Dla ułatwienia, umieszczamy ciasto pomiędzy dwiema warstwami foli
spożywczej. Usprawni to wałkowanie i przenoszenie. Okrągłą formę smarujemy
masłem. Umieszczamy w niej ciasto, które nakłuwamy widelcem i przez 10min.
podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°. Na podpieczony spód wykładamy masę
jabłkowo – budyniową. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy
jeszcze przez 40min. Wyjmujemy, studzimy i umieszczamy ciasto w lodówce na
kilka godzin (najlepiej na noc). Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i
odstawiamy do napęcznienia. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Pod koniec
ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Wykładamy na ciasto. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką. Odstawiamy do
przestudzenia, a następnie gotowym sosem dekorujemy ciasto.
Szarlotka przepyszna! Dałam troszkę mniej wina, ale i tak smak był bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuń