niedziela, 11 stycznia 2015

Szarlotka z białym winem

Lekko wytrawny smak poczyniony białym winem powoduje, że ta szarlotka smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna. I dobrze. Idealnie kruche ciasto przyjemnie łączy się z jabłkami, a bita śmietana subtelnie rozpływa się w ustach. Do tego intensywny i błyszczący sos czekoladowy… Wykwintnie i niebanalnie. Warto się skusić…

Lekko wytrawny smak poczyniony białym winem powoduje, że ta szarlotka smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna. I dobrze. Idealnie kruche ciasto przyjemnie łączy się z jabłkami, a bita śmietana subtelnie rozpływa się w ustach. Do tego intensywny i błyszczący sos czekoladowy… Wykwintnie i niebanalnie. Warto się skusić…





































Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki
125g zimnego masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki domowej roboty cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
1l domowej roboty musu jabłkowego (duży słoik)
4 średniej wielkości jabłka
2 budynie waniliowe
500ml białego wytrawnego wina
120g cukru
otarta skórka z cytryny

Wierzch:
500ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
100g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 łyżka śmietany

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki. Budynie rozprowadzamy w 250ml wina. Resztę alkoholu zagotowujemy z cukrem i mieszając wlewamy zawiesinę budyniową. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 min. cały czas mieszając. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cząstki jabłek i skórkę cytryny dodajemy do musu. Mieszamy z przestudzonym winnym budyniem. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy formy do pieczenia. Dla ułatwienia, umieszczamy ciasto pomiędzy dwiema warstwami foli spożywczej. Usprawni to wałkowanie i przenoszenie. Okrągłą formę smarujemy masłem. Umieszczamy w niej ciasto, które nakłuwamy widelcem i przez 10min. podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo – budyniową. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 40min. Wyjmujemy, studzimy i umieszczamy ciasto w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc). Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Wykładamy na ciasto. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie gotowym sosem dekorujemy ciasto.

1 komentarz:

  1. Szarlotka przepyszna! Dałam troszkę mniej wina, ale i tak smak był bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń