Szybkie i do tego bardzo sycące danie kuchni śródziemnomorskiej. Zaskoczył mnie fakt, że kompozycja zaledwie kilku składników może okazać się tak pyszna. Warunek jest jeden - wysokiej jakości produkty. W tym przypadku nie warto sięgać po substytuty, ponieważ z ich pomocą nie zdołamy osiągnąć zadowalającego rezultatu. Za to powinniśmy czuć się w obowiązku uwieńczyć posiłek kieliszkiem dobrego czerwonego wina. Idealnie dopełni całości...
Składniki:
na 4 osoby
360g świeżego makaronu tagliatelle (przepis tutaj) lub 500g suchego
10 plastrów szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
500 ml śmietanki 30%
1 łyżka startego parmezanu
garść rukoli
sól, pieprz
1 łyżka masła
Gotujemy makaron. W międzyczasie siekany czosnek i podsmażamy go na rozgrzanej oliwie. Uważamy na temperaturę i czas smażenia - przypalony czosnek gorzknieje i może zepsuć nasze danie. Dodajemy porwaną na kawałki szynkę i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę, całość doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Na talerze wykładamy pastę, którą polewamy sosem z patelni. Na wierzch kładziemy rukolę, całość obficie posypujemy parmezanem. Natychmiast podajemy. Prawda, że proste?
Przygotowałam dziś danie zgodnie z przepisem. Wyszło wspaniale! Czekam na kolejne pomysły na dania z makaronem:) K.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Gwarantuję, że w przyszłości na blogu pojawią się nowe makaronowe inspiracje. Pozdrawiam.
UsuńPani Asiu, jest Pani natchnieniem kulinarnym dla naszej Uli - bardzo dziękujemy 😊 Makaron fantastyczny 😊
UsuńMama Uli
Dziękuję za miłe słowa :) Jak tak dalej pójdzie, to wyrośnie mi konkurencja ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń