poniedziałek, 19 stycznia 2015

Surówka z czerwonej kapusty


Świetny dodatek do mięsnych dań. Dodatek odrobiny gęsiego smalcu nadaje jej wyjątkowego smaku.

Świetny dodatek do mięsnych dań. Dodatek odrobiny gęsiego smalcu nadaje jej wyjątkowego smaku.






































Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
1/2 szkl. bulionu
1/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
1 jabłko
1 łyżka gęsiego smalcu
1 łyżka mąki
ocet jabłkowy, sól, cukier

Szatkujemy kapustę, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i winem. Dusimy na wolnym ogniu 20 min. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dusimy kolejne 15 min. Na patelni roztapiamy gęsi smalec, dodajemy mąkę i przesmażamy do momentu gdy zasmażka stanie się jasnobrązowa. Dodajemy ją do kapusty i razem dusimy 10 min. Doprawiamy surówkę solą, pieprzem i octem. Podajemy ciepłą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz