Składniki:
na 4 osoby
Fishburgery:
4 bułki
300g filetów rybnych bez skóry np. z dorsza
pół czerstwej bułki namoczonej w wodzie
1 duża cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie 1 żółtko
bułka tarta
olej
Sos tatarski:
0,5 szkl. majonezu
5 grzybków konserwowych
1 jajko ugotowane na twardo
1 duży korniszon
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Dodatki:
1 czerwona cebula
4 plastry żółtego sera
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki musztardy
Sos
tatarski:
Oddzielamy żółtko od białka i ucieramy je z majonezem i musztardą. Dodajemy posiekane białko, grzybki i korniszona. Doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.
Fishburgery:
Jeżeli używamy mrożonych filetów, najpierw należy je rozmrozić, a następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody za pomocą papierowego ręcznika. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na łyżce oleju. Filety, cebulę, czosnek oraz odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka – podsypujemy ją bułką tartą, jeżeli zbyt ścisła – dodajemy żółtko. Wilgotnymi rękoma formujemy płaskie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie na suchej patelni, na małym ogniu podgrzewamy przekrojone na pół bułki. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w talarki. Podgrzane połówki bułek smarujemy: dolną część - musztardą, górną – majonezem. Na dolnej połowie układamy liść sałaty, plasterek żółtego sera, kotlet rybny. Fishburgera smarujemy sosem tatarskim, układamy plasterki cebuli i przykrywamy górną połową bułki.
Oddzielamy żółtko od białka i ucieramy je z majonezem i musztardą. Dodajemy posiekane białko, grzybki i korniszona. Doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.
Fishburgery:
Jeżeli używamy mrożonych filetów, najpierw należy je rozmrozić, a następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody za pomocą papierowego ręcznika. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na łyżce oleju. Filety, cebulę, czosnek oraz odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka – podsypujemy ją bułką tartą, jeżeli zbyt ścisła – dodajemy żółtko. Wilgotnymi rękoma formujemy płaskie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie na suchej patelni, na małym ogniu podgrzewamy przekrojone na pół bułki. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w talarki. Podgrzane połówki bułek smarujemy: dolną część - musztardą, górną – majonezem. Na dolnej połowie układamy liść sałaty, plasterek żółtego sera, kotlet rybny. Fishburgera smarujemy sosem tatarskim, układamy plasterki cebuli i przykrywamy górną połową bułki.
Przepyszne. Idealne na piątkowy obiad. Jutro w planach zupa cebulowa.
OdpowiedzUsuńDzięki Ula :))
OdpowiedzUsuń