środa, 14 stycznia 2015

Gorąca czekolada

Zimowa pora niestety nie zachęca do działania. To czas, kiedy wcześnie robi się ciemno, a wieczory - nierzadko z konieczności spędzane w domu, dłużą się niemiłosiernie... Ale mam na to rozwiązanie. Pyszną, aromatyczną, gorącą czekoladę! Na pewno sprawdzi się w babskim gronie, choć równie dobrze smakuje w towarzystwie miękkiego koca i dobrej książki... Z kolei pita we dwoje, w miły dla podniebienia sposób uprzyjemni wspólnie spędzany czas. Za miesiąc Walentynki, pomyślcie o tym...

Pyszna i aromatyczna. Na pewno sprawdzi się w babskim gronie, choć równie dobrze smakuje w towarzystwie miękkiego koca i dobrej książki... Z kolei pita we dwoje, w miły dla podniebienia sposób uprzyjemni wspólnie spędzany czas.


























Składniki:
na 2 osoby 
500ml mleka
100ml słodkiej śmietanki
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 laska wanilii

Odlewamy 100ml mleka i mieszamy z kakao. Wanilię nacinamy wzdłuż, wyskrobujemy pestki i razem z waniliowym korpusem wrzucamy do garnka z resztą mleka. Dodajemy śmietankę, czekoladę, cukier, cynamon i gałkę. Wlewamy rozmieszane kakao. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy wszystkie składniki idealnie się połączą. Podajemy z bitą śmietaną posypaną kakao, ale dodatki są tutaj rzeczą indywidualną. 
Z czekoladą świetnie komponują się: marcepan, rum, likier smakowy, pianki marshmallow itp. Można również przygotować czekoladę piernikową – zamiast gałki i cynamonu dodać pół łyżki przyprawy do piernika.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam i polecam! Jest mega proste i nieziemsko pyszne! K.

    OdpowiedzUsuń