na 2 osoby
500ml mleka
100ml słodkiej śmietanki
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 laska wanilii
Odlewamy 100ml mleka i mieszamy z kakao. Wanilię nacinamy wzdłuż, wyskrobujemy pestki i razem z waniliowym korpusem wrzucamy do garnka z resztą mleka. Dodajemy śmietankę, czekoladę, cukier, cynamon i gałkę. Wlewamy rozmieszane kakao. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy wszystkie składniki idealnie się połączą. Podajemy z bitą śmietaną posypaną kakao, ale dodatki są tutaj rzeczą indywidualną.
Z czekoladą świetnie komponują się: marcepan, rum, likier
smakowy, pianki marshmallow itp. Można również przygotować czekoladę piernikową
– zamiast gałki i cynamonu dodać pół łyżki przyprawy do piernika.
Zrobiłam i polecam! Jest mega proste i nieziemsko pyszne! K.
OdpowiedzUsuń