Przygotowanie zakwasu na żurek nie jest rzeczą trudną i nie wymaga większych umiejętności. Oto sprawdzony przepis, dzięki któremu w domowych warunkach przygotujecie zaczyn na tę pyszną polską zupę. W kolejnym poście przepis na tradycyjny żur.
250g
żytniej mąki
ok.
1,5l wody
1
kromka razowego chleba ze skórką
2 ząbki
czosnku
1 liść
laurowy
3
ziarna ziela angielskiego
Wodę zagotowujemy
i przestudzamy. Mąkę rozprowadzamy najmniejszą jaką się da ilością wody i
przelewamy zaczyn do kamionkowego naczynia lub dużego słoja. Dodajemy resztę
wody, pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na wierzch kładziemy
kromkę chleba. Szczelnie przykrywamy naczynie i odstawiamy zakwas w ciepłe
miejsce. Powinien pracować minimum 4 dni, a najlepiej tydzień. Po tym czasie, zakwas można wlać do butelki i przechowywać w lodówce przez trzy miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz