środa, 21 października 2015

Lody orzechowe z nutellą

Hola hola! Kto powiedział, że lody można jeść tylko latem? Przecież smakują tak samo dobrze o każdej porze roku. Ba! Nawet jesienią i zimą lepiej, bo rewelacyjnie poprawiają nastrój, gdy za oknem zimno i ponuro. To mówiłam ja - lodowy skrytożerca, który na rzeczy zna się jak mało kto ;) Do tej pory na blogu pojawiły się trzy przepisy na domowe lody: Z SOLONYM KARMELEM, PISTACJOWE oraz na LODOWY KREM CZEKOLADOWY. Polecam wypróbować wszystkie, a jeśli wciąż będzie Wam mało, to oto przed Wami przepis-petarda ;) Lody orzechowe z nutellą. I co Wy na to? :)

Domowe lody smakują tak samo dobrze o każdej porze roku. Ba! Nawet jesienią i zimą lepiej, bo rewelacyjnie poprawiają nastrój, gdy za oknem zimno i ponuro. To mówiłam ja - lodowy skrytożerca, który na rzeczy zna się jak mało kto ;) Do tej pory na blogu pojawiły się trzy przepisy na domowe lody: z solonym karmelem, pistacjowe oraz na lodowy krem czekoladowy. Polecam wypróbować wszystkie, a jeśli wciąż będzie Wam mało to oto przed Wami przepis-petarda ;) Lody orzechowe z nutellą. I co Wy na to? :)





































Składniki na ok. 1200ml lodów: 
700ml śmietanki 30%
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4łyżki kremu nutella
80g orzechów laskowych

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel - mogel. W międzyczasie lekko podgrzewamy 100ml śmietanki. Dodajemy masę żółtkową i nadal podgrzewamy nie przerywając mieszania (nie zagotowujemy). Gdy zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, łączymy z nutellą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Orzechy laskowe siekamy i prażymy na suchej patelni uważając by ich nie przypalić, bo wówczas staną się gorzkie.
Pozostałą śmietankę ubijamy, dodajemy do niej masę czekoladową, orzechy i delikatnie mieszamy. Lody wkładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy przez kilka godzin. Co godzinę, masę wyjmujemy i mieszamy aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu. 

Chcąc zaserwować domowe lody, pamiętajcie o tym, by wyciągnąć je z zamrażarki dużo wcześniej niż ma to miejsce w przypadku lodów kupionych w sklepie. Czas oczekiwania aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję, to przynajmniej 15-20 min. (w zależności od temperatury panującej w zamrażarce).
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz