czwartek, 8 października 2015

Pstrąg z patelni

W tygodniu czasem ciężko znaleźć siły i czas na gotowanie. Co zatem zrobić, żeby jednocześnie było smacznie i szybko? Odpowiedź jest prosta - pstrąga z patelni! Świeża ryba zamarynowana z koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem, smażona na odrobinie klarowanego masła jest przepyszna! Przekonajcie się tym sami. Zapraszam na ucztę w środku tygodnia :)

W tygodniu czasem ciężko znaleźć siły i czas na gotowanie. Co zatem zrobić, żeby jednocześnie było smacznie i szybko? Odpowiedź jest prosta - pstrąga z patelni! Świeża ryba zamarynowana z koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem, smażona na odrobinie klarowanego masła jest przepyszna! Przekonajcie się tym sami. Zapraszam na ucztę w środku tygodnia :)






































Składniki
na 2 osoby:
2 nieduże pstrągi
1 cytryna
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 sporej wielkości gałązki koperku
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła


Pstrąga sprawiamy, oczyszczamy z łusek i odcinamy głowę. Na bokach robimy płytkie, skośne nacięcia, do których wkładamy kilka plasterków czosnku. Na zewnątrz i w środku posypujemy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do wnętrza każdego pstrąga wkładamy gałązkę koperku, porcję pozostałego czosnku oraz natkę pietruszki. Brzuch spinamy wykałaczkami. Wierzch obkładamy cząstkami cebuli i pozostałą cytryną pokrojoną w plastry. Rybę umieszczamy na półmisku, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Marynujemy min. 3 godz., a najlepiej przez całą noc.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło (można zastąpić zwykłym masłem z niewielką ilością oliwy). Smażymy pstrągi na średnim ogniu po 3-4min. z każdej strony. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, by ryba do niej nie przywarła. Podajemy natychmiast ze świeżym pieczywem i ulubionymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz