środa, 14 października 2015

Sałatka z grillowaną papryką z kulkami z fety i kaszy jaglanej

Pora na drugie śniadanie light. Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka, której przygotowanie trwa chwilę. Smacznego! :)




Składniki:
1/4 szkl. kaszy jaglanej
200g fety
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
dowolny mix sałat
1 żółtka papryka
1 czerwona papryka
1 awokado
1 mała czerwona cebula
sok z połowy cytryny
oliwa smakowa np. bazyliowa, cytrynowa lub peperoncino
świeżo zmielony pieprz

Kaszę gotujemy w małej ilości osolonej wody, studzimy. Mieszamy z serem feta, natką pietruszki, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i wstawiamy je do lodówki.
Cząstki papryki smarujemy oliwą i grillujemy. Powinna pozostać al dente. Można do tego celu wykorzystać grill elektryczny, opiekacz lub patelnię grillową. W wersji ekspresowej papryka może pozostać surowa.
Awokado przepoławiamy i obieramy ze skórki. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Kroimy w półplasterki lub kostkę. 
Mix sałat wsypujemy do miski, dodajemy paprykę, cząstki awokado i pokrojoną cebulę. Na warzywach układamy kulki z fety i kaszy. Posypujemy pieprzem i polewamy ulubioną oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz