Ten moment, kiedy do ust bierzemy pierwszy kęs... Mmm, po prostu czekoladowa rozkosz :)
na 4 osoby:
150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1-2 łyżki gorzkiego kakao
200g cukru pudru
70ml wody
4 białka
200ml śmietany kremówki
opcjonalnie: posiekane orzechy, migdały, czekolada
Cukier rozpuszczamy w
wodzie i podgrzewamy do momentu uzyskania gęstego syropu. Podczas gotowania nie
należy do mieszania używać łyżki, dozwolone jest jedynie zakręcanie rondelkiem. Białka
ubijamy na sztywną pianę, do której (nie przerywając ubijania) cienką strużką
wlewamy gorący syrop cukrowy. Ubijamy śmietanę na sztywno i łączymy z kremem z
białek. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i razem z kakao
dodajemy do masy. Krem dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i wstawiamy
do zamrażalnika - najlepiej na noc. Gdy masa dostatecznie stężeje, przekładamy
porcje do pucharków. Podajemy posypane orzechami i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz