poniedziałek, 18 maja 2015

Lodowy krem czekoladowy

Jak przystało na prawdziwego czekoladoholika, uwielbiam wszystko, co powstało na bazie czekolady. Tym razem, w roli głównej pyszny krem, który w smaku przypomina lody, jednakże jest o wiele bardziej kremowy i aksamitny. 
Ten moment, kiedy do ust bierzemy pierwszy kęs... Mmm, po prostu czekoladowa rozkosz :)

 Tym razem, w roli głównej pyszny krem, który w smaku przypomina lody, jednakże jest o wiele bardziej kremowy i aksamitny.      Ten moment, kiedy do ust bierzemy pierwszy kęs... Mmm, po prostu czekoladowa rozkosz :)






































Składniki 
na 4 osoby: 
150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1-2 łyżki gorzkiego kakao
200g cukru pudru 
70ml wody
4 białka
200ml śmietany kremówki
opcjonalnie: posiekane orzechy, migdały, czekolada

Cukier rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy do momentu uzyskania gęstego syropu. Podczas gotowania nie należy do mieszania używać łyżki, dozwolone jest jedynie zakręcanie rondelkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której (nie przerywając ubijania) cienką strużką wlewamy gorący syrop cukrowy. Ubijamy śmietanę na sztywno i łączymy z kremem z białek. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i razem z kakao dodajemy do masy. Krem dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i wstawiamy do zamrażalnika - najlepiej na noc. Gdy masa dostatecznie stężeje, przekładamy porcje do pucharków. Podajemy posypane orzechami i czekoladą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz