poniedziałek, 4 maja 2015

Szarlotka tradycyjna


Nie ma świecie nic lepszego, jak domowa szarlotka. W swojej tradycyjnej postaci jest po prostu obłędna! Kruche, maślane ciasto i jabłkowo-cynamonowe nadzienie to połączenie wprost idealne. Sprawdzi się na ciepło - podana dla kontrastu z gałką lodów waniliowych, jak również na zimno - skromnie posypana cukrem pudrem. Z tego przepisu korzystam już ładnych parę lat i nigdy się nie zawiodłam. Nadszedł więc czas, by udostępnić go Wam :)

W swojej tradycyjnej postaci jest po prostu obłędna! Kruche, maślane ciasto i jabłkowo-cynamonowe nadzienie to połączenie wprost idealne. Sprawdzi się na ciepło - podana dla kontrastu z gałką lodów waniliowych, jak również na zimno - skromnie posypana cukrem pudrem. Z tego przepisu korzystam już ładnych parę lat i nigdy się nie zawiodłam. Nadszedł więc czas, by udostępnić go Wam :)
























Składniki: 
500g mąki + 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
100g zimnego masła
3 żółtka 
100g cukru pudru
1,5 łyżki cukru waniliowego


Nadzienie: 
2,5 kg jabłek (Antonówek lub Renet) lub 2l domowego musu jabłkowego
4-5 łyżek cukru
1,5 łyżki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki mielonych goździków 
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru


  • Przygotowując kruche ciasto należy zagnieść je jak najszybciej, nie dopuszczając, by zbyt mocno ogrzało się pod wpływem ciepła rąk. Warto również składniki takie jak masło i jajka, trzymać w lodówce i wyjąć je na krótko przed użyciem
  • Jeżeli korzystamy z surowych jabłek, należy przygotować je zanim zajmiemy się kruchym ciastem. Natomiast w przypadku wykorzystania musu ze słoika, najpierw zajmujemy się ciastem, a dopiero potem nadzieniem. 


Kruche ciasto: 
Za pomocą dużego noża siekamy masło z 500g mąki. Dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200◦. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wyściełamy pergaminem.
Po schłodzeniu, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach formy (ok. 20x30cm). Możemy to zrobić umieszczając ciasto pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej - ułatwi to jego późniejsze przekładanie. Przełożone do formy ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min. 

Nadzienie: 
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i dusimy na wolnym ogniu do otrzymania gęstego musu (osobiście lubię gdy w szarlotce wyczuwalne są większe kawałki owoców, dlatego nie wydłużam zbytnio czasu gotowania i nie rozdrabniam większych cząstek). Gdy mus osiągnie pożądaną konsystencję, dodajemy przyprawy i w razie konieczności, dosładzamy. Do reszty ciasta dodajemy 3 łyżki mąki i palcami formujemy drobną kruszonkę. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez ok. 45 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz