środa, 20 maja 2015

Zupa serowa z żytnimi grzankami

Niesztampowa, wegetariańska, pyszna zupa, o wyrazistym smaku. Przygotowuje się ją łatwo, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Jeżeli lubicie smak żółtego sera w ciepłej postaci - to danie na pewno przypadnie Wam do gustu. Polecam szczególnie w taki dzień jak dziś - pochmurny i deszczowy. Przyjemne rozgrzanie i dobry nastrój po zjedzeniu gwarantowane :)

Niesztampowa, wegetariańska, pyszna zupa o wyrazistym smaku. Przygotowuje się ją łatwo, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Jeżeli lubicie smak żółtego sera w ciepłej postaci - to danie na pewno przypadnie Wam do gustu. Polecam szczególnie w taki dzień jak dziś - pochmurny i deszczowy. Przyjemne rozgrzanie i dobry nastrój po zjedzeniu gwarantowane :)



























Składniki: 
150g sera cheddar (lub innego o wyrazistym smaku)
150g sera gouda lub ementaler
70g śmietankowego serka topionego
2l domowego wywaru warzywnego
150ml białego wytrawnego wina
200ml mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka mąki
3 łyżki masła
tymianek, gałka muszkatołowa, biały pieprz
posiekany szczypiorek
4 kromki chleba żytniego na zakwasie
opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów

Do gorącego wywaru dodajemy serek topiony i mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przesmażamy na złoto na łyżce masła i dodajemy do zupy wraz z tymiankiem. Zagotowujemy i pozostawiamy na wolnym ogniu. Sery żółte ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pozostałą porcję masła rozpuszczamy w garnku, zasypujemy mąką i nie przerywając mieszania podgrzewamy. W tak przygotowanej zasmażce, rozprowadzamy ciepłe mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, wsypujemy starte sery, wlewamy wino i ponownie mieszamy. Masę mleczno - serową dodajemy do zupy. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia, często mieszając, by zupa się nie przypaliła.
Kromki chleba kroimy na kawałki i rumienimy na suchej patelni. Przed podaniem, posypujemy zupę grzankami, posiekanym szczypiorkiem i cząstkami suszonego pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz