sobota, 9 maja 2015

Penne z tuńczykiem

Jak ugotować obiad w 20 min.? Otóż, przyrządzając penne z tuńczykiem. Prostota i szybkość w jednym. W sam raz na leniwą sobotę lub gdy spodziewacie się na kolacji gości, a nie za bardzo macie ochotę spędzić pół dnia mieszając w garnkach ;) Tuńczyk doskonale czuje się tutaj w towarzystwie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a natka pietruszki z sukcesem wieńczy dzieło.

Jak ugotować obiad w 20 min.? Otóż, przyrządzając penne z tuńczykiem. Prostota i szybkość w jednym. W sam raz na leniwą sobotę lub gdy spodziewacie się na kolacji gości, a nie za bardzo macie ochotę spędzić pół dnia mieszając w garnkach ;) Tuńczyk doskonale czuje się tutaj w towarzystwie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a natka pietruszki z sukcesem wieńczy dzieło.

























Składniki
na 2 porcje:
200g makaronu
160g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
300ml przecieru pomidorowego 
50g czarnych oliwek
kilka posiekanych listków bazylii
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier 

Makaron gotujemy al dente. Drobno siekamy cebulę i przesmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotujemy przez 7 min. na wolnym ogniu. Oliwki kroimy na plasterki i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy bazylię, wyciśnięty czosnek oraz kawałki tuńczyka. Od tego momentu nie mieszamy sosu, by nie uszkodzić ryby. Porcje makaronu nakładamy na talerze, polewamy sosem i obficie posypujemy natką pietruszki. 
W sezonie polecam zastąpić przecier świeżymi pomidorami.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz