wtorek, 1 marca 2016

Hamburger z kurczakiem blackened, wędzonym boczkiem i serem blue

Jak ja uwielbiam domowe hamburgery! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotowywać ich samodzielnie, koniecznie spróbujcie :) Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Grunt to dobra organizacja, ale o tym potem ;) 
Po pierwsze bułka. Pszenna, mięciutka, ale z chrupiącą skórką. Po drugie mięso. Klasycznie wołowina, ale tym razem kurczak w przyprawie blackened, rodem z Luizjany. Do tego ser blue i plaster chrupiącego bekonu. No i oczywiście pyszny sos, który niesamowicie podkręca całość :) 
Bardzo, ale to bardzo polecam. Mniam! :)

Po pierwsze bułka. Pszenna, mięciutka, ale z chrupiącą skórką. Po drugie mięso. Klasycznie wołowina, ale tym razem kurczak w przyprawie blackened, rodem z Luizjany. Do tego ser blue i plaster chrupiącego bekonu. No i oczywiście pyszny sos, który niesamowicie podkręca całość :)   Bardzo, ale to bardzo polecam. Mniam! :)



























Mój ulubiony przepis na bułki do hamburgerów znajdziecie TUTAJ. Bułki wychodzą miękkie i utrzymują świeżość przez kilka dni. Dlatego też, dla lepszej organizacji, piekę je dzień wcześniej.

Składniki
na 4 porcje:
4 bułki hamburgerowe
4 plastry wędzonego boczku
4 plastry sera pleśniowego blue (np. lazur, gorgonzola) lub fety
4 liście sałaty lodowej
4 plastry czerwonej cebuli
4 plastry ogórka konserwowego
4 plastry pomidora

Mięso:
ok. 400g piersi z kurczaka (ok. 3 pojedyncze filety)
3 łyżki przyprawy "blackened" Z TEGO PRZEPISU
3 łyżki oliwy
sól 

Sos:
4 łyżki majonezu
3 płaskie łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
szczypta słodkiej papryki
1/2 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 nieduży ogórek konserwowy drobno posiekany
1/4 drobno startej cebuli


Mięso:
Umyte i oczyszczone filety przepoławiamy wzdłuż, a następnie przekrawamy wszerz. Każdą porcję lekko rozgniatamy dłonią. Dodajemy przyprawy i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz., a najlepiej na całą noc.

Przygotowujemy sos: 
Majonez mieszamy z musztardą. Dodajemy przyprawy, cebulę  i korniszona. Mieszamy do połączenia składników i wstawiamy sos do lodówki na 1 godz.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 150°.
Plastry boczku wytapiamy na grillu lub suchej patelni i umieszczamy w gorącym piekarniku (powinien być lekko chrupki).
Na grillu (lub tej samej patelni)  kładziemy porcje kurczaka i opiekamy na wolnym ogniu po mniej więcej 3 min. z każdej strony. Również przekładamy do piekarnika.
Na grillu (lub ponownie tej samej patelni) układamy przekrojone na pół bułki - środkiem do dołu. Chwilę podgrzewamy, a następnie umieszczamy w piekarniku. Trzymamy w cieple przez ok. 3-4 min.

Spodnią część bułki smarujemy sosem. Na nim układamy porcję sałaty lodowej, mięso kurczaka, boczek, ser, pomidora, cebulę i korniszona. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki, od spodu posmarowaną sosem. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków. Natychmiast podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz