Składniki
na 4 porcje:
250g makaronu duże muszle (conchiglioni)
400g pieczarek
200g szynki w plastrach
1 duży por (biała część)
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sos:
25g masła
25g mąki
25g mąki
250ml ciepłego mleka
125g startego żółtego sera o wyrazistym smaku np. cheddara
ok. 1/2 małej gałki muszkatołowej
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i osuszamy na
czystej ściereczce. 125g startego żółtego sera o wyrazistym smaku np. cheddara
ok. 1/2 małej gałki muszkatołowej
pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka tartego parmezanu
Pora
przekrawamy wzdłuż, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
masło. Wrzucamy pora i smażymy aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w
drobną kostkę szynkę i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. W
międzyczasie drobno siekamy pieczarki. Dorzucamy grzyby na patelnię,
lekko solimy i dusimy do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z
ognia i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Osuszone muszle
nadziewamy farszem i układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym
naczyniu.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i przesmażamy przez 2 min. nie przerywając mieszania. Zasmażkę rozprowadzamy ciepłym mlekiem (cały czas mieszając), wsypujemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, często mieszając.
W rondelku rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i przesmażamy przez 2 min. nie przerywając mieszania. Zasmażkę rozprowadzamy ciepłym mlekiem (cały czas mieszając), wsypujemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, często mieszając.
Makaron zalewamy sosem, posypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz