Składniki:
300g liści świeżego szpinaku
1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka
ok. 6 plastrów surowej, wędzonej szynki np. szwarcwaldzkiej
1 duże awokado
250g pomidorków koktajlowych lub 2 średniej wielkości pokrojone w cząstki
1 pszenna półbagietka
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, papryka
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: uprażone pestki słonecznika lub dyni
Sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz
Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny aż powstanie emulsja. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sałaty.
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Każdy plaster szynki przekrawamy wzdłuż, a następnie wszerz tak, aby otrzymać 4 części. Kawałki kurczaka owijamy szynką i spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni z obu stron po kilka minut, aż szynka się zrumieni. Gotowe mięso odkładamy na bok, studzimy i wyjmujemy wykałaczki. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę bagietkę. Zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy grzanki tak długo, aż staną się chrupiące.
Umyty i osuszony szpinak umieszczamy w dużej misce. Dodajemy przepołowione pomidorki, pokrojone na kawałki awokado, kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Wierzch posypujemy prażonymi nasionami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz