Składniki
Kruche ciasto:
350g mąki
50g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa banoffee:
300g masy kajmakowej
4 banany
sok z połowy cytryny
250ml śmietany kremówki (30%)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody)
20g startej gorzkiej czekolady
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy,
dodajemy masło i siekamy składniki dużym nożem. Wbijamy żółtka, dodajemy cukier
puder, śmietanę i szybko zagniatamy sprężyste ciasto. Chłodzimy przez pół
godziny w lodówce, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek o wymiarach
formy do pieczenia (odpowiednia będzie 20cmx30cm). Formę wykładamy pergaminem,
na który przenosimy ciasto. Gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego
do temp. 200° piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. Całkowicie studzimy.
Masa banoffee:
Banany kroimy w
plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i jeden obok drugiego układamy na cieście.
Smarujemy masą kajmakową. Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i
rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę rozsmarowujemy na kajmaku. Wierzch
posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz