środa, 16 marca 2016

Francuskie ciasto jogurtowe

Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do tego, że można przygotować ciasto w 10 min., niech zerknie poniżej :) Rzeczone ciasto jogurtowe to powszechnie znany i bardzo często stosowany we francuskich domach przepis (coś w stylu naszego pleśniaka ;)). Jego wykonanie jest dziecinnie proste (dosłownie) i to do tego stopnia, że w przygotowaniach dzielnie asystowała moja 9,5 miesięczna córka :) 
Samo ciasto jest lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i ma jedną zasadniczą zaletę... Można upiec je praktycznie ze wszystkim. Doskonale sprawdzą się w tej roli owoce: borówki, jagody, maliny, morele, wiśnie czy śliwki (również mrożone), natomiast fani czekolady mogą je zastąpić groszkami lub posiekaną białą czekoladą. 
Ten ekspresowy przepis jest idealnym rozwiązaniem w przypadku niezapowiedzianych gości, albo gdy na szybko chcemy przygotować coś słodkiego np. na podwieczorek. Podane z kleksem kwaśnej śmietany smakuje wybornie! :)

Ciasto jogurtowe to powszechnie znany i bardzo często stosowany we francuskich domach przepis. Jest lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i ma jedną zasadniczą zaletę... Można przyrządzić je praktycznie ze wszystkim. Doskonale sprawdzą się w tej roli owoce: borówki, jagody, maliny, morele, wiśnie czy śliwki (również mrożone), natomiast fani czekolady mogą je zastąpić groszkami lub posiekaną białą czekoladą.   Ten ekspresowy przepis jest idealnym rozwiązaniem w przypadku niezapowiedzianych gości, albo gdy na szybko chcemy przygotować coś słodkiego np. na podwieczorek. Podany z kleksem kwaśnej śmietany smakuje wybornie! :)





































Składniki:
330g jogurtu naturalnego
200g cukru
600g mąki
150ml oleju
2 jajka
1 laska wanilii lub 1,5 łyżki cukru waniliowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350g owoców - tutaj borówki (w przypadku użycia mrożonych należy wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 min.-7 min.)
kwaśna śmietana do podania


W jednej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, olej razem z cukrem i wanilią (nie trzeba używać miksera, wystarczy trzepaczka balonowa). Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi. Dodajemy owoce, czekoladę lub inne dodatki i ostrożnie mieszamy.
Pieczemy przez 40 min. w temp. 200°, a następnie nakłuwamy na środku patyczkiem. Jeżeli ciasto nadal jest wilgotne, wydłużamy czas pieczenia o 5 min. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz