piątek, 1 maja 2015

Chowder

Ta nietypowa potrawa to klasyka kuchni anglosaskiej. Pierwotnie była pożywną zupą rybną lub z dodatkiem owoców morza, jednak doczekała się nieskończonej ilości odmian. Jedno jednak pozostało niezmienne - gęsta i kremowa konsystencja będąca wynikiem zabielenia śmietaną i mlekiem. Obok chowderów bazujących na owocach morza równie popularną wersją jest chowder z dodatkiem kukurydzy, z dużą ilością warzyw. Często serwuje się go z boczkiem, ale w wersja wegetariańska robi naprawdę świetną robotę! Zatem zapraszam :)



Ta nietypowa potrawa to klasyka kuchni anglosaskiej. Pierwotnie była pożywną zupą rybną lub z dodatkiem owoców morza, jednak doczekała się nieskończonej ilości odmian. Jedno jednak pozostało niezmienne - gęsta i kremowa konsystencja będąca wynikiem zabielenia śmietaną i mlekiem. Obok chowderów bazujących na owocach morza równie popularną wersją jest chowder z dodatkiem kukurydzy, z dużą ilością warzyw. Często serwuje się go z boczkiem, ale w wersja wegetariańska robi naprawdę świetną robotę! Zatem zapraszam :)

































Składniki: 
150 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
1 posiekana cebula
3 łodygi seler naciowego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy
1 l mleka 3.2%
1 szkl. śmietany kremówki
1 kg ziemniaków
2 liście laurowe
sól, pieprz, cukier do smaku


Do dużego garnka wlewamy mleko, dodajemy liście laurowe i pokrojone cieniutko najlepiej na mandolinie ziemniaki oraz sól. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień pozwalając by leciutko pyrkotał pod garnkiem (Uwaga! Może wykipieć!). W tym samym czasie, w drugim garnku ¼ szkl. wody zalewamy pokrojony w słupki boczek. Dusimy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż boczek stanie się chrupki i lekko brązowy. Dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera i papryki pokrojone w słupki. Całość gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Sprawdzamy ziemniaki – jeżeli rozpływają się w ustach, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście laurowe i blendujemy. Nie robimy tego nad wyraz dokładnie – małe cząstki ziemniaków podczas jedzenia mają być wyczuwalne. Mleczno – ziemniaczaną masę wlewamy do garnka z warzywami. Dodajemy śmietanę, kukurydzę, pieprz i ewentualnie sól. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zupa powinna być gęsta, kremowa i aksamitna w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz