Składniki:
2kg dojrzałych pomidorów lub 2l passaty
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
250 ml mleczka kokosowego
garść świeżych liści bazylii
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
1 liść laurowy
cukier, sól, pieprz do smaku
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki usuwając pestki. Odstawiamy na bok. Jeżeli używacie passaty - czyli gęstego przecieru pomidorowego, możecie pominąć ten etap. W garnku roztapiamy masło z oliwą i przez chwilę smażymy liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę - dusimy przez 5 min., po czym przyprawiamy odrobiną soli i cukru. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki razem z czosnkiem i imbirem. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Wsypujemy mąkę i mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, sól, pieprz oraz cukier. Gotujemy zupę na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 min. Następnie dodajemy bazylię i wszystko blendujemy na gładki, gęsty krem. Jeżeli po zmiksowaniu zupa nie będzie miała pożądanej konsystencji, gotujemy jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru wody. Na koniec mieszamy zupę z mleczkiem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz