150g sera cheddar
(lub innego o wyrazistym smaku)
150g sera gouda lub
ementaler
70g śmietankowego
serka topionego
2l domowego wywaru
warzywnego
150ml białego
wytrawnego wina
200ml mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka mąki
3 łyżki masła
tymianek, gałka
muszkatołowa, biały pieprz
posiekany szczypiorek
4 kromki chleba
żytniego na zakwasie
opcjonalnie: kilka
posiekanych suszonych pomidorów
Do gorącego wywaru
dodajemy serek topiony i mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przesmażamy na złoto na łyżce masła i
dodajemy do zupy wraz z tymiankiem. Zagotowujemy i pozostawiamy na wolnym ogniu.
Sery żółte ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pozostałą porcję
masła rozpuszczamy w garnku, zasypujemy mąką i nie przerywając mieszania
podgrzewamy. W tak przygotowanej zasmażce, rozprowadzamy ciepłe mleko. Gdy
beszamel zgęstnieje, wsypujemy starte sery, wlewamy wino i ponownie mieszamy.
Masę mleczno - serową dodajemy do zupy. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym
pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia, często mieszając, by zupa
się nie przypaliła.
Kromki chleba kroimy
na kawałki i rumienimy na suchej patelni. Przed podaniem, posypujemy zupę
grzankami, posiekanym szczypiorkiem i cząstkami suszonego pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz