sobota, 16 maja 2015

Cannelloni z łososiem, szpinakiem, ricottą i serem wędzonym

Po jednej stronie: makaron cannelloni, ricotta i beszamel. Po drugiej: wędzony ser i chrzan. Rezultat? Smakowity sojusz polsko - włoskich smaków. Kremowa i sycąca zapiekanka, dobra na każdą okoliczność. Jeżeli lubicie makarony, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu :)


Po jednej stronie: makaron cannelloni, ricotta i beszamel. Po drugiej: wędzony ser i chrzan. Rezultat? Smakowity sojusz włosko - polskich smaków. Kremowa i sycąca zapiekanka, dobra na każdą okoliczność. Jeżeli lubicie makarony, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu :)Po jednej stronie: makaron cannelloni, ricotta i beszamel. Po drugiej: wędzony ser i chrzan. Rezultat? Smakowity sojusz włosko - polskich smaków. Kremowa i sycąca zapiekanka, dobra na każdą okoliczność. Jeżeli lubicie makarony, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu :)


Składniki:
200g makaronu cannelloni
200g filetów z łososia (bez skóry)
100g szpinaku baby
350g ricotty lub kremowego serka twarogowego
150g sera wędzonego np. rolady ustrzyckiej
2 jajka
1 łyżka chrzanu
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka zielonego pieprzu
2 łyżeczki masła
sól, pieprz

Beszamel:
75 g masła
4 łyżki mąki
400ml mleka
½ startej gałki muszkatołowej

Łososia kroimy  na drobne kawałki, skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny, posypujemy solą i zielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Makaron gotujemy przez 3 min., odcedzamy i pozostawiamy do wysuszenia na ściereczce. Umyty i osuszony szpinak przesmażamy na rozgrzanym maśle. Odstawiamy na bok, a po przestygnięciu siekamy. W misce mieszamy ze sobą: ricottę, jajka, chrzan oraz resztę soku z cytryny. Do masy dodajemy zamarynowanego łososia i szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy makaronowe rurki, które układamy obok siebie w nasmarowanej masłem formie.
W rondelku roztapiamy masło, zasypujemy mąką i mieszając gotujemy zasmażkę przez 1 minutę. Zdejmujemy garnek z ognia i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Ponownie umieszczamy rondelek na ogniu i gotujemy (cały czas mieszając) do momentu gdy sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy beszamel gałką muszkatołową i zalewamy nim cannelloni. Na wierzchu kładziemy plastry wędzonego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180◦ przez 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz