wtorek, 26 maja 2015

Blackened chicken

Tradycyjne i nieskomplikowane danie kuchni Cajun. Kilka oczywistych składników w połączeniu z mieszanką przypraw "blackened" daje zaskakujący efekt. Co więcej, samo przygotowanie tego kurczaka zajmuje łącznie nie więcej niż 30 min. Opcja idealna do zastosowania w zabieganym tygodniu lub gdy po prostu zabraknie Wam weny do gotowania ;) 

Tradycyjne i nieskomplikowane danie kuchni Cajun. Kilka oczywistych składników w połączeniu z mieszanką przypraw "blackened" daje zaskakujący efekt. Co więcej, przygotowanie tego kurczaka zajmuje łącznie nie więcej niż 30 min. Opcja idealna do zastosowania w zabieganym tygodniu lub gdy po prostu zabraknie Wam weny do gotowania ;)






































Składniki: 
8 podudzi z kurczaka
sok z połowy cytryny
2 łyżki roztopionego masła
ok. 2 łyżki mieszanki przypraw blackened (przepis tutaj)

Umyte i osuszone podudzia z kurczaka, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy przyprawą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Zamarynowane mięso układamy na rozgrzanej żeliwnej patelni. Przykrywamy i smażymy przez ok. 10 min.
Kurczaka można również upiec – ok. 40 min. w temp. 200◦, pamiętając o tym, by pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i pozwolić mięsu się zrumienić. Cechą charakterystyczną „Blackened chickien” jest czarna, lekko zwęglona skórka. Jeżeli nie lubicie tak mocno zrumienionego mięsa, skróćcie czas pieczenia lub pod koniec nie zdejmujcie przykrywki.
Danie podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz