poniedziałek, 25 maja 2015

Przyprawa "Blackened" do mięs i ryb

Jestem przeciwnikiem kupowania gotowych mieszanek przypraw, naszpikowanych chemią i zawierających morze konserwantów. Zamiast tego, zdecydowanie wolę przygotowywać własne kompozycje. Tym razem na tapecie tradycyjna mieszanka przypraw kuchni cajun - lekko ostra, wyrazista, z dodatkiem ziół. Świetnie podkręci smak wszelkiego rodzaju mięs (od steków do hamburgerów) oraz ryb.
A już wkrótce na blogu prosty i szybki przepis na kurczaka blackened. Zapraszam :)

Tym razem na tapecie tradycyjna mieszanka przypraw kuchni cajun - lekko ostra, wyrazista, z dodatkiem ziół. Świetnie podkręci smak wszelkiego rodzaju mięs (od steków do hamburgerów) oraz ryb.

























Składniki:
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki czarnego pieprzu
odrobina pieprzu cayenne
1 łyżeczka oregano
4 łyżeczki tymianku  
3/4 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli 
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru 
2 łyżeczki soli 

Wszystkie składniki wymieszać. Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.


  

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz