Jestem przeciwnikiem kupowania gotowych mieszanek przypraw, naszpikowanych chemią i zawierających morze konserwantów. Zamiast tego, zdecydowanie wolę przygotowywać własne kompozycje. Tym razem na tapecie tradycyjna mieszanka przypraw kuchni cajun - lekko ostra, wyrazista, z dodatkiem ziół. Świetnie podkręci smak wszelkiego rodzaju mięs (od steków do hamburgerów) oraz ryb.
A już wkrótce na blogu prosty i szybki przepis na kurczaka blackened. Zapraszam :)
Składniki:
2 łyżeczki mielonej
papryki
2 łyżeczki czarnego
pieprzu
odrobina pieprzu cayenne
1 łyżeczka oregano
4 łyżeczki tymianku
3/4 łyżeczki
mielonego kminku
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej
2 łyżeczki sproszkowanej
cebuli
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać. Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz